• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • Українською
  • čeština
Що потрібно знати про коронавірус у Чеській Республіці
Опубліковано 30 червня 2020 року о 18:45

Чеський уряд виголосив надзвичайний стан через поширення коронавірусу Covid-19 у країні. Надзвичайний стан починає діяти з 14.00 12 березня і триватиме 30 календарних днів.

Актуальну інформація про поширення вірусу в Чеській Республіці, контакти медичних установ, до яких потрібно звертатися за допомогою чи інформацією, а також відомості про обмеження для громадян Ви можете знайти на сайті Міністерства охорони здоров'я Чеської Республіки: https://koronavirus.mzcr.cz/

Загальна статистична інформація по країні: кількість інфікованих громадян, летальних випадків та осіб, які вилікувалися станом на 25 травня. 

Інфікованих – 8957

Летальних випадків – 315

Виздоровіло – 6083


Заходи, що вживаються органами влади в країні перебування/акредитації

З 1-го липня в Чехії настало чергове послаблення прийнятих карантинних обмежень.

Без маски дозволено користуватися громадським транспортом у більшості регіонів Чехії. Винятком є празьке метро, де носіння маски поки що залишається обов’язковим.

Носіння маски більше не є обов’язковим у внутрішніх приміщеннях – наприклад, у магазинах, ресторанах чи на пошті. Обов’язковою маска залишається при відвідування медичних та соціальних установ, а також на масових заходах у приміщенні (понад 100 осіб) – наприклад, у театрі, на концерті чи на зборах.

Тим не менше, просимо звернути увагу, що до консульств України в Празі та в Брно й надалі будуть допускатися лише відвідувачі з прикритим ротом і носом. Тому плануючи свій візит до консула, не забудьте одягнути маску.

Зняття обмежень не розповсюджується на окремі райони в Моравськослезькому краї з несприятливою епідеміологічною ситуацією. Обов’язковим носіння маски залишається всередині всіх публічних приміщень та в громадському транспорті, зокрема, в містах Карвіна, Фрідек-Містек, Яблунков, Богумін, Гавіржов, Орлова, Чеський Тєшин, Тршінец.   


З 25 травня в Чехії розпочинається чергове послаблення карантинних обмежень.

Від сьогодні на вулиці (за умови дотримання дистанції від інших осіб щонайменше 2 метри) можна перебувати з неприкритим ротом і носом. Проте носити маску все ще потрібно:
• у магазинах, кінотеатрах та театрах, на бензозаправках тощо;
• у громадському транспорті (включно з таксі);
• а також у всіх місцях, де люди знаходяться на відстані менше 2-х метрів один від одного (за винятком членів однієї сім’ї).

Що знову дозволено з 25 травня?
• відчиняться ресторани, бари та інші заклади громадського харчування, включно з фудкортами в супермаркетах;
• запрацюють готелі, вуличні кемпінги та інші місця непостійного проживання;
• відчиняться салони, які пошкоджують шкіру (салони татуювання, пірсингу тощо);
• ботсади та зоопарки дозволять відвідувати також внутрішні приміщення (теплиці, вольєри тощо);
• буде дозволено відвідувати внутрішні експозиції фортець та замків;
• запрацюють басейни, сауни та wellness-центри (за певних умов);
• знову буде дозволено відвідувати стаціонарних пацієнтів лікарень;
• будуть дозволені всі масові акції за участі до 300 відвідувачів (сюди входять як вуличні заходи, так і ті, що проводяться в приміщенні);
• буде відновлено навчання учнів початкових класів та проведення таборів та кружків за інтересами у формі шкільних груп.

Якщо дозволить епідеміологічна ситуація, то з 1 червня буде дозволено проведення випускних екзаменів у школах, консерваторіях та вищих навчально-професійних закладах.

З 11 травня в Чехії відновили роботу (із дотриманням суворих гігієнічних умов):

  • торгові центри понад 5 тис. м2 та магазини з площею понад 2,5 тис. м2;
  • перукарні, салони манікюру та педікюру, косметологічні кабінети, солярії тощо;
  • музеї, галереї, кінотеатри та театри з обмеженою участю відвідувачів;
  • дозволено проведення культурних, спортивних та громадських акцій та зібрань з участі до 100 осіб;
  • дозволено роботу вуличних терас ресторанів та кав’ярень.

Усі вище перераховані заклади можуть відновити свою діяльність за умови, що будуть дотримуватися суворих епідеміологічних правил, зокрема, часто дезінфікувати всі поверхні, слідкувати, щоб відвідувачі та обслуговуючий персонал перебували в масках та зберігали дистанцію в 1,5 – 2 м щодо інших осіб тощо.

З 11 травня відкрилися школи для учнів початкових, середніх та спеціалізованих шкіл для підготовки учнів до випускних та вступних іспитів у групах не більше 15 осіб. Відвідування школи не є обов’язком. За бажання батьків учень може продовжувати дистанційне навчання. Також відновлено роботу дитячих гуртків та мовних курсів для дітей у групах не більше 15 осіб.

При збереженні позитивної динаміки уряд планує скасувати обов’язкове носіння масок на вулиці після 25 травня.

Обмеження на в’їзд/виїзд з/в країни, превентивні заходи щодо недопущення в країну потенційно інфікованих осіб

з 16 березня закриті кордони для іноземців. В’їзд дозволений громадянам Чехії та іноземцям, які мають довгострокову або робочу 3-місячну візу, посвідку на постійне або тимчасове проживання в ЧР, або візу типу D/VR на воз'єднання родини. 

Іноземці, які мають дозвіл на проживання в Чехії (přechodný, trvalý pobyt) можуть в’їхати на територію Чехії при наявності довідки про негативний PCR-тест на коронавірус. Якщо особа при перетині чеського кордону не матиме довідки про проходження тесту на COVID-19, вона повинна перебувати 14 днів у карантині або зробити тест у Чехії й упродовж 72 годин занести довідку про негативний результат до обласного відділення санепідемстанції. При наявності довідки встановленого зразка перебування в карантині не є обов’язковим.

Іноземці, які мають довгострокову візу з метою отримання дозволу на проживання, або візу сезонних працівників (згідно з п. n) абз.1 ст.I.  Постанови Уряду Чеської Республіки № 511 від 4 травня 2020 року), можуть в’їхати на територію Чеської Республіки після пред’явлення довідки про проходження тесту на COVID-19.

Під тестом на COVID -19 мається на увазі медична довідка про проходження тесту, видана відповідною лабораторією, в якій зазначається, що був проведений тест RT-PCR на наявність SARS CoV-2 з негативним результатом.  Довідка не повинна бути старша 4 днів до в'їзду на територію Чеської Республіки. Без такої довідки в’їзд на території Чехії для цих категорій населення не буде дозволений.

Більше інформації на сторінках Міністерства внутрішніх справ Чехії: https://www.mvcr.cz/clanek/coronavirus-informace-mv.aspx



Детальну інформацію щодо нових обмежень можна знайти на урядовому порталі Чеської Республіки www.vlada.cz.


Детальну інформацію Ви можете знайти на сайтах Міністерства внутрішніх справ, Міністерства закордонних справ, Міністерства транспорту та Міністерства охорони здоров’я Чеської Республіки.
- https://www.vlada.cz/…/ak…/vyhlaseni-nouzoveho-stavu-180234/


- https://www.mvcr.cz/…/cestovani-po-dobu-nouzoveho-stavu.aspx


- https://www.mvcr.cz/clanek/vyjimky-z-omezeni-cestovani.aspx


- https://koronavirus.mzcr.cz/


- https://www.mdcr.cz/Media/Media-a-tiskove-zpravy/Od-soboty-plati-mimoradna-opatreni-v-mezinarodni-d?fbclid=IwAR0yOhUhPrfYtshux4rCLNxgLHyU6cKvECkETJ3Ex2iVMRYq6WEV6R3RgQ8


-https://www.mzv.cz/…/aktualn…/vyhlaseni_nouzoveho_stavu.html

У разі появи в українців, що перебувають на території Чеської Республіки, ознак захворювання коронавірусом, необхідно негайно ж зателефонувати на гарячу лінію Вашої страхової компанії, або на один із телефонів, вказаних на сайті Міністерства охорони здоров'я Чеської Республіки: https://koronavirus.mzcr.cz/dulezite-kontakty/, наприклад: +420 724 810 106, +420 725 191 367, та слідувати вказівкам медичних працівників.


Громадянам України дуже наполегливо радимо не нехтувати обов'язковими правилами та обов'язково придбати медичний страховий поліс.

У разі підвищення температури тіла, кашлю, ускладненого дихання або при поверненні з країн, що входять до групи ризику, слід телефонувати на номери «гарячої» лінії Чеської Республіки: +420 724 810 106 або +420 725 191 367 та контактні номери, вказані на Вашому страховому полісі. 

У випадку потрапляння в надзвичайну ситуацію, виникненні загрози життю і здоров’ю, рекомендуємо громадянам України невідкладно звертатися до Посольства України в Чеській Республіці за номером телефону: +420 602 224 938, адреса електронної пошти: [email protected], або на цілодобову "гарячу лінію" МЗС України: +38-044-238-16-57, адреса електронної пошти [email protected].

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux